Iän myötä ohenevat hiukset? Paljon irtoavia hiuksia harjassa tai lattiakaivossa? Kutiseva hiuspohja? Milloin pitää huolestua ja mikä avuksi?
Tässä blogissa avaan kokemuksiani aiheesta pitkällä kampaajakokemuksella sekä näkökulmiani aiheeseen. Tiedossa on tuhti paketti aiheesta kiinnostuneille. En välttämättä tarjoile sinulle pika-apua ongelmaasi, koska valitettavasti kosmetiikka ei aina ole ratkaisu hiuspohjan ongelmiin. Se täytyy rehellisesti myöntää heti alkuun. Mutta haluan kannustaa sinua hakemaan tarvittaessa asiantuntijan apua tai ajattelemaan asiaa ehkä hieman uudesta näkökulmasta.
Moni kaipaa nuoruutensa paksuja, vahvoja hiuksia ja on valmis kokeilemaan kaikki keinot hiusten tuuhentamiseksi. Ihannoimme usein pitkiä ja paksuja hiuksia. Naistenlehtien kansikuvissa julkkisten taidokkaasti kammatut kuohkeat kiharat hulmuavat tuulikoneen henkäyksessä ja saa meidät tavoittelemaan samanlaista. Mainoskuviin taas valitaan pääosin tuuheahiuksisia malleja.
Ennen kuin puhun hiustenlähdöstä tai hiuspohjan ongelmista, haluan muistuttaa yhdestä asiasta:
On täysin luonnollista, että hiukset harmaantuvat iän myötä. Ja on täysin normaalia, että hiukset ohenevat iän myötä. Tarvitseeko meidän taistella vimmatusti sitä vastaan? En halua vähätellä kenenkään kokemusta muutoksesta. Haluan kuitenkin heittää ilmoille tämän ajatuksen.
Kampaajana tiedän miten osaava värjäys ja etenkin hiuslaadullesi sopiva leikkaus voivat tehdä ihmeitä. Skarppi polkka tikkusuoriin ja hentoihin hiuksiin, oman luonnonkiharan korostaminen, ihana lyhyt pixie-malli tuomaan esiin poskipääsi…Pitkät hiukset eivät todellakaan ole se ainoa upea vaihtoehto!
Mielestäni tärkeämpää on että hiuksesi ovat sellaiset, joita osaat ja jaksat laittaa. Ja että ne sopivat sinulle. Lisäksi tuskin on haittaa, jos hiukset ovat vahvat ja hyvinvoivan näköiset. Hiustuotteilla sekä hyvillä hiuslaitteilla voidaan vaikuttaa paljon siihen miltä hiukset näyttävät, vaikka ne olisivat hennot ja/tai ohentuneet.
Mikä on normaalia hiustenlähtöä?
Hiuksia lähtee päivässä 50-100 kpl. Tämä on luonnollista hiustenlähtöä ja varsinkin pitkissä hiuksissa saattaa näyttää paljolta, kun hiuksia on lattialla, harjassa ja vaatteissa. Huomioithan myös, että jos hiukset eivät esimerkiksi tiukan kampauksen/ponnarin tai vähäisen harjauksen takia pääse useaan päivään tippumaan, niitä saattaa lähteä pesun tai harjauksen yhteydessä kerralla enemmän. Hiusten säännöllinen harjaaminen hiuspohjaa myöten on tärkeää hiuspohjan pintaverenkierrolle, joten muista harjata hiuksia aamuin illoin.
Hiukset uusiutuvat koko ajan. Siksi niitä myös lähtee koko ajan. Hiusten ”elämänkaari” jaetaan kolmeen osaan, jotka tapahtuvat hiuksen juuressa:
- Suurin osa hiuksista on koko ajan kasvuvaiheessa. Kasvuvaihe on yksilöllistä ja kestää 3-7 vuotta eli yksittäinen hius voi jatkaa kasvuaan tuon aikaa, kunnes se putoaa pois. Toisilla on vaikeuksia kasvattaa pitkiä hiuksia, koska kasvuvaihe on lyhyempi.
- Pieni osa (1%) hiuksista on muutamien kuukausien mittaisessa siirtymävaiheessa.
- Kymmenesosa hiuksista on taas aina lepotilassa eli ne eivät enää kasva ollenkaan ja valmistautuvat tippumaan.
Kasvuvaiheen alussa hiukset voivat olla niitä ärsyttäviä pikkuhiuksia, jotka sojottavat tyvestä tai saavat pitkät hiukset näyttämään katkeilleilta. Kasvavan hiuksen tunnistaa kuitenkin hennosta päästä, joka saattaa taipua enemmän kuin hiuksesi normaalisti. Moni erehtyy luulemaan näitä hiuksia katkenneiksi hiuksiksi. Kannattaa tutkia hiuksen päätä – jos se on hento ja ehjä, se on luultavimmin kasvuvaiheessa oleva. Näistä kannattaa olla aina iloinen – hiukset kasvavat normaalisti.
Mikä aiheuttaa hiusten harvenemista ja lähtöä?
Hiustenlähtö on yleisimmin geneettistä tai stressin/hormonaalisten muutosten aiheuttamaa. Voit lukea lisää kaljuuntumisesta täältä. Naisilla anemia, kilpirauhasen ongelmat ja hormonaaliset ongelmat, kuten esimerkiksi monirakkulaiset munasarjat liittyvät usein hiusten voimakkaaseen harvenemiseen. Myös erilaisen ihosairaudet vaikuttavat hiuspohjaan ja voivat sitä kautta ilmentyä hiustenlähtönä. Voikin sanoa, että hiustenlähtöön vaikuttavat useammin sisäiset tekijät kuin ulkoiset tekijät.
On toki olemassa näkyviä hiuspohjan ongelmia, jotka voivat vaikuttaa hiusten kasvuun. Kansankielisesti niitä usein kutsutaan yhteisnimityksellä ”hilse”. Hilsettä on kuitenkin monenlaista. Osaa on puhtaasti kuivaa ihosolukkoa, joka kaipaa ennemmin kuorintaa, hellää pesua ja kosteutusta kuin voimakkaita hilseshampoita. Sitten on erilaisia vaativampia hilsetyyppejä.
Näitä ovat mm. hiivan/bakteerin aiheuttama tulehdus, tali-ihottuma ja psoriaasi. Näissä tapauksissa kannattaa aina kääntyä vähintään apteekin, mielellään lääkärin/ihotautilääkärin puoleen. Lisäksi on olemassa eri asteista kaljuuntumista sekä alopeciaa. Ota yhteys asiantuntevaan ihotautilääkäriin, jos:
- hiuspohjaa kutittaa tai punoittaa todella voimakkaasti
- hiuspohjassa on isoja näkyviä hilseileviä laattoja, joita poistaessa iho on vereslihalla
- hiuspohjassa on rasvaisia itsepintaisia kellertäviä hilsekertymiä
- hiusta lähtee tuppoina tai hiuksiin syntyy kaljuja läikkiä
Mielestäni kampaaja ei ole oikea henkilö diagnosoimaan hiustenlähdön syitä tai hiuspohjan sairauksia ja siksi otamme SAVONissa hyvin vähän kantaa vaikeampiin hiuspohjan ongelmiin, vaikka olemme nähneet työssämme ison kirjon erilaisia hiuspohjan haasteita. Hiustenlähdön juurisyyn selvittäminen tai hiuspohjan sairauksien diagnosointi ovat kokeneelle lääkärillekin joskus vaikeaa ja eri hilsetyypit saattaa olla vaikea erottaa toisistaan.
Mikä avuksi hiustenlähtöön?
Hiustenlähtöön tarjotaan mitä moninaisempia ratkaisuja – onhan se niin monelle todella harmillinen tilanne. Moni markkinoilla oleva hiustenkasvua edistävä kosmeettinen tuote (käytetään ihon pinnalla) sisältää ihon mikroverenkiertoa aktivoivia ainesosia, erilaisia tehotiivisteitä ja ripsiseerumeista tuttuja ainesosia, jotka pidentävät karvan kasvukautta.
Hiuksen kasvavaa osaa korjaavat ja vahvistavat K18-hoitonaamio tai Triple Bond Complex eivät vaikuta hiuksen kasvuun.
Mikroverenkierron parantamisen ideana on taata hiuksille elinvoimaisempi kasvupohja. Tähän perustuu myös hiuspohjan hieronta, harjaus ja guasha-hoidot. Ne ovat todella rentouttavia ja auttavat kireään hiuspohjaan. Myös mikroneulaus ja erilaiset hiuspohjan laserhoidot kuuluvat samaan kategoriaan.
Auttaako hiustuotteet, jos hiuspohjassa on sairaus?
Hiuspohjan yleisimmät sairaudet ovat siis atooppinen ihottuma, psoriasis, tali-ihottuma (taliköhnä) ja sieni-infektiot. Tavalliset shampoot ja hoitoaineet harvoin ratkaisevat näitä. Lähtökohtaisesti nämä ovat tilanteita, joissa tarvitaan ihotautilääkärin diagnoosi ja niihin on omat hoitokeinonsa.
Kosmetiikasta, kuten hellävaraisesta shampoosta tai hiuspohjaan jätettävästä hoitogeelistä voi kuitenkin olla paljonkin apua helpottamaan oireita. Psoriasiksen tai atopian hoidossa on kiinnitettävä erityistä huomioita mietoon pesutuotteeseen. Tähän soveltuu mm. pH-arvoa tasapainottava K18 Ylläpitoshampoo. Olemme saaneet myös paljon todella hyvää palautetta atoopikoilta Living Proofin hiuspohjan hoitogeelistä. Se tasoittaa hiuspohjan mikrobiomia ja rauhoittaa kutinaa.
Tali-ihottuman hoidossa taas keskeisintä on pestä hiukset päivittäin, koska hiuspohjaan kertyy helposti talikerros. Päivittäinen pesu hillitsee oireita. Voit lukea aiheesta enemmän täältä. Myös likainen tai todella kuiva hiuspohja voi häiritä hiustupen normaalia kasvua. Siksi säännöllinen pesu miedolla shampoolla ja pesu 1-2 viikon välein hellävaraisella syväpuhdistavalla on olennaista.
Mitä voin tehdä kotona?
Jos hiuspohjasi on kutiseva ja kuiva, kokeile seuraavia hellävaraisia keinoja. Nämä eivät ainakaan pahenna tilannetta.
- Hellävarainen shampoo. Vaihda shampooksi sulfaatiton ja hellävaraisesti pesevä. Kaikki Living Proofin ja K18-sarjan shampoot ovat sulfaatittomia.
- Kevyt kuorinta 1-2 viikon välein. Voit levittää syväpuhdistavan K18 Detox-shampoon aivan hiuspohjaan jakauksittain ja jättää sen hetkeksi vaikuttamaan. Aktiivihiili imee itseensä epäpuhtauksia ja sen sisältämä salisyylihappo kuorii hellävaraisesti hiuspohjan.
- Täsmähoitoa hiuspohjalle. Levitä vähintään poishuuhdeltava hoitoaine hiusten pesun jälkeen. Voit myös käyttää hiuspohjaan levitettävää seerumia = se on kuin kosteusvoide hiuspohjan iholle. Living Proofin Dry Scalp Treatment tasapainottaa hiuspohjan mikrobiomia ja moni asiakkaamme on löytänyt siitä avun kutisevaan hiuspohjaan.
- Kuivashampoo hiuspohjan mukaan. Valitse kuivashampoo, joka hoitaa hiuspohjaa. Advanced Clean-kuivashampoo ei kuivata hiuspohjaa tai hiuksia.
Mikä on paras tuote hiuspohjan kuorintaan/syväpuhdistukseen?
K18-sarjan Detox-shampoo on ehdottomasti hellävaraisin ja tehokkain hiuspohjan puhdistaja:
Mistä tiedän mikä on hellävarainen shampoo?
Hellävarainen shampoo ei sisällä voimakkaita, hiuspohjaa ja hiusta kuivattavia pesuaineita kuten sulfaatteja. Kun hiuspohja oireilee, kannattaa myös kiinnittää huomiota shampoon pH-arvoon. K18-sarjan Ylläpitoshampoossa (Maintenance) on sama pH-arvo kuin iholla. Se on suunniteltu hellimään herkkääkin hiuspohjaa.
Myyttejä hiuksista
Hiusvitamiinit ja erilaiset sisäisesti nautittavat valmisteet ja lisäravinteet voivat olla kokeilemisen arvoisia. Kunhan muistat että ne vaikuttavat mahdollisesti vain kasvavaan hiukseen. Usein kuulen markkinointiväittämiä, joissa jonkin valmisteen muutaman kuukauden käytöllä saadaan hiukset paksuuntumaan ja eron tuntee latvassakin. Latvan osalta tämä ei ole mahdollista. Hiukset kasvavat noin sentin kuukaudessa ja mahdollinen vaikutus alkaa tapahtumaan hiuksen uudessa kasvussa, eli tyven alueella.
Raskaus taas saattaa tummentaa kasvavaa osaa ja tehdä siitä vahvempaa. Raskaus ei vaikuta hiusten latvaosaan. Se osa on kasvanut jo aikoja sitten. Hiuksia saattaa lähteä normaalia vähemmän ja voit huomata myös uusia, kasvavia hiuksia. Synnytyksen jälkeen taas hiuksia usein lähtee normaalia enemmän, erityisesti ohimolahdekkeilta. Tämä johtuu siitä että isompi osa hiuksista on raskauden aikana kasvuvaiheessa ja raskauden jälkeen ne tippuvat. Nämä liittyvät hormonaalisiin muutoksiin ja ovat ohimeneviä vaiheita. Hiuksia kasvaa kyllä takaisin. Älä siis huolestu liikaa. Kärsivällisyys, erilaiset pantakampaukset ja uusi leikkausmalli tai kampaus auttavat.
Moni kertoo miten lapsen hiukset ”kihartuivat” vain taaperona ja kiharat eivät koskaan palanneet kun ne ”leikattiin pois”. Tämä ei pidä paikkaansa. Hiuksista suurin osa on tuolloin vain ollut kasvuvaiheensa alussa ja koska hiuksen pää on hennompi, se saattaa kihartua herkemmin.
Välillä kysytään, onko hiusten värjäämisellä jotain tekemistä hiusten lähdön kanssa. On tärkeää ymmärtää että värjätessä käsitellään vain näkyvää osaa hiuksesta eli värjäys ei vaikuta hiustuppeen, jossa hiuksen juuri on. Toki hiuspohja voi olla kovilla esim. voimakkaita tyvivaalennuksia tehtäessä, mutta nämä ovat harvinaisempia tapauksia. Hiusväriallergiat ovat taas asia erikseen.
Hiusten katkeaminen taas voi olla voimakkaiden värjäysten/vaalennusten seurausta, mutta tällöin hius kyllä kasvaa takaisin. Paras tapa ehkäistä hiusten katkeamista on säännöllinen kotihoito K18-hoitonaamiolla.